Sto Vidjeti ?

LABIN - Na brežuljku iznad Rapca se smjestio srednjevjekovni Labin čije se staro ime Albona prvi put spominje 285. poslije Krista. Rodni grad Matije Vlačića, reformatora i suradnika Martina Luthera, danas je kulturno i administrativno središte. Rijetko gdje se tako šarmantno spaja bogatstvo arhitekture i kulturno-povijesnih spomenika s brojnim umjetničkim ateljeima i dahom mladosti koja se tu okuplja, posebno uvecer, u brojnim kaficima. U blizini je Dubrova s parkom skulptura - Forma viva na otvorenom s preko 70 radova. Nakon šetnje ulicicama Starog grada, posjetite Gradski muzej s arheološkom i etnološkom zbirkom i modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe, obiđite memorijalnu zbirku Matije Vlačića Ilirika, zavirite u umjetničke atelijere, uživajte u prekrasnom pogledu s gradske Fortice na Rabac, Cres i okolicu Labina i upustite se u kupovinu po malim, elegantnim trgovinama. Osvježite se na terasi jednog od kafica. To su mjesta gdje svatko sretne svakoga, sklapaju se poslovi, ili se samo neobavezno čavrlja.

 

LABIN, Mjesto današnjeg slikovitog gradica Labina, smještenog na brdašcu visokom 320 metara, udaljenog svega oko 3 kilometra od mora, bilo je, prema svemu sudeci, nastanjeno još 2000 godina prije Krista. Ostaci jedne od takvih naseobina kasteljera iz broncanog doba, Kunci, nalaze se u neposrednoj blizini Labina. Njegovo staro ime Albona ili Alvona ilirsko je keltskog podrijetla, a izgleda da su ga Kelti osnovali u IV stoljecu prije Krista na mjestu negdašnje gradine, iako neki povjesnicari spominju da su to mjesto Iliri utvrdili još u 11. stoljecu prije naše ere. Prema povjesnicarima Albona na keltskom jeziku znaci 'grad na brdu', odnosno 'visoko naselje'.
Za njegove tadašnje stanovnike Tit Livije ce napisati da su bili gusari-pirati. Nakon sukoba izmedu domaćeg stanovništva i Rimljana, koji pocinju u trećem stoljeću prije Krista, Istra 177 p.n.e. potpada pod Rim, a granica postaje rijeka Raša. Labin s okolicom postaje sastavni dio rimske provincije Ilirik s visokim stupnjem samostalnosti i vlašcu nad okolnim mjestima. Najstariji pisani dokument o Labinu je reljef iz trećeg stoljeca naše ere s natpisom 'RES PUBLICA ALBONESSIUM'.

VOSILLA-HOLIDAY
Villa VOSILLA
Apartman VOSILLA
Apartman TERESSA
Apartman ANDREA
Apartman ANNA
Labin - Istra

 

 

 

 

 

LABIN Grad...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mediteranski Kiparski Simpozij  Dubrova...

 

 

 

 

 

 

Bijela cesta bijela cesta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mediteranski kiparski simpozij (MKS), lik. manifestacija osnovana 1969. na zamisao i poticaj labinskih slikara Josipa Diminica i Quintina Bassanija te kiparice Milene Lah iz Zagreba. Prvi MKS održan je 1970. u cast proslave 50. obljetnice Labinske republike, a prvi sudionici bili su zagrebacki kipari M. Lah i I. Kožaric te tal. simbolicki medaši tzv. Labinske republike. Radni je prostor MKS-a park stancije Dubrova, površine oko 35ha, nedaleko od Labina, koji mu je opcina Labin dodijelila na trajno korištenje. Temeljne su odrednice MKS-a suvremena pohvala ljepoti istar. kamena, reafirmacija kamena u skulpturi, suceljavanje kipara i materijala, afirmacija i kultiviranje istarskog prostora, postavljanje trajne izložbe suvremene skulpture na otvorenom, obilježavanje putova kiparskog izraza. MKS rabi pretežito bijeli istarski kamen iz kamenoloma Vinkuran, što ga dostavlja poduzece Kamen d.d iz Pazina. Održava se svake godine (zabilježen je samo jedan prekid) tijekom kolovoza i prve polovice rujna, uz financijsku potporu i pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Istarske županije, Grada Labina i Opcine Sveta Nedelja. Izbor kipara obavlja sedmeroclani strucni savjet, a smještaj skulptura peteroclana strucna komisija. Sustavno su ga pratile povjesnicarke umjetnosti Vanda Ekl i Gorka Ostojic-Cvajner. Do 2003. na MKS-u je radilo 79 afirmiranih kipara iz zemlje i inozemstva, a izradili su 86 skulptura, od kojih su 74 smještene u parku. Poseban je projekt MKS-a tzv. Bijela cesta, čije je dionice dosad ostvarilo sedmero kipara. Prema projektu Josipa Diminića, dugogodišnjeg predsjednika MKS-a, unutar parka ureden je Dolac, svojevrsni amfiteatar za glazbeno-scenske priredbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOSILLA-HOLIDAY Villa VOSILLA Apartman VOSILLA Apartman TERESSA Apartman ANDREA Apartman ANNA Labin - Istra